joi, 26 aprilie 2012

Clopotele canta,

e Paste la Moscova.

Sambata a fost prima zi frumoasa. Aerul atinge bland pielea pentru prima oara, probabil, din octombrie. E soare. Pe langa biserici, lumea sta la coada cu cosurile pline de oua colorate si de cozonacei rotunzi, imbracati in crusta de zahar. La sfintit.

Stau si eu la una dintre cozi, la o bisericuta din centru, construita in vremea lui Petru cel Mare. Turle argintii, inaltate pe o constructie viu colorata. In curtea bisericii sunt asezate mese multe pe care oamenii (de fapt, femei de toate varstele si copii) aseaza mancarea. Preotii trec si stropesc cu apa sfintita oamenii si mancarea deopotriva. Iata-ma si binecuvantata in limba rusa.

Seara oamenii se aduna in strada pentru slujba de inviere. E 12 fara un sfert. Clopotele incep sa bata, apoi sa cante. Si canta minute intregi, in timp ce in biserica se pregateste procesiune.


Apar. Preotii, apoi tinerii imbracati militar ce poarta steaguri cu insemne religioase, doua maicute, din nou preoti, urmati de multimea de oameni.

Inconjoara biserica, apoi se aseaza in fata ei, dau lumina, iau lumina, canta, striga Hristos a inviat, raspund Adevarat a-nviat, reintra in biserica, imprastie lumina pe strazi in toate directiile.