duminică, 2 octombrie 2011

Costa Rica, dupa 90 de zile

Au trecut 3 luni de cand ne-am intors din Costa Rica. Entuziasmul, wow!-ul care insoteste descoperirea unui lucru nou si diferit s-a potolit. De aceea, Costa Rica nu va primi relatari scurte si insufletite povestite dintr-o suflare ci, mai degraba, o sinteza “la rece” :)

Asadar, Costa Rica, asa cum am vazut-o (si analizat-o!) noi:

Un mare parc national. 
Natura e imblanzita, cumintita si sistematizata de industria turistica, probabil cea mai importanta sursa de venit a tarii. Toate potecile sunt bine trasate, uneori chiar pavate, ai senzatia ca oriunde ai vrea sa ajungi, oricat de sus sau oricat de departe, vei ajunge acolo pe o potecuta foarte sigura si foarte cocheta.



Experientele tale, afacerea altora. 
Poti face orice in Costa Rica, sa mergi pe vulcan, sa vezi colibri si fluturi, papagali si maimute, lenesi si broaste minuscule, sa mergi pe poduri suspendate la zeci de metri deasupra junglei umede, sa calaresti pe plaja sau prin jungla, sa treci cu tiroliana peste coroanele copacilor, sa faci kayac pe lacuri vulcanice sau pe ocean. Nimic insa pe cont propriu. Peste tot e o casierie la intrare.


Destinatia exotica de langa casa a americanilor.
Noi am sosit acolo chiar dupa terminarea scolii si am intalnit grupuri intregi de copii si adolescenti veniti "in tabara", grupuri de prieteni tineri sau batrani, familii, voluntari, etc. E o tara foarte frumoasa, sigura, te scuteste de emotiile pe care le dau Guatemala, Nicaragua, Honduras si mai nou, Mexico (ghici cine le-a transformat in destinatii aventuroase?!). In plus, esti scutit sa vezi saracie sau sa fii inconjurat tot timpul de oameni care iti cer ceva.

Si asa, tot stramband din nas, rasfatati de alte tari si de asteptarile noastre, am ajuns la natura. Sau NATURA. Si toate "nemultumirile" palesc, rusinate.  

Natura. Peisaje incredibile si incredibil de variate. Verde, verde peste tot. Papagali care vin de nicaieri si se aseaza langa tine. Maimute in copacii care-ti tin umbra pe plaja. Vulturi. Licurici pe aleea din padurea ce leaga golfurile din dreptul satului. Colibri in gradina hotelului. Pasari mari, albastre, care se urmaresc printre copaci, pe plaja. Pelicani peste valuri.
Totul atat de aproape!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu