duminică, 16 decembrie 2012

Karibu Kenya!

Calatoria in Kenya a aparut din nimic. In septembrie, se stransesera cateva zile libere, de prin weekenduri lucrate, si primul nostru gand fusese sa le petrecem pe coasta Spaniei, la soare, intr-o camera cu vedere la mare. In liniste.
Dar cum biletele de avion erau cam scumpe pentru ce credem noi ca merita platit pentru o calatorie in Europa, am inceput noaptea tarziu sa exploram alte destinatii. Pe lista, Nairobi. Si Nairobi a fost!
Asa ca pe 8 septembrie dimineata, intr-un rasarit roz-galbui-albastrui filtrat de ceata, am aterizat la Nairobi.
Karibu Kenya! Bine ati venit in Kenya! Zambete mari si albe.

Maxwell, ghidul nostru, ne asteapta la aeroport si pornim imediat catre Great Rift Valley.


Suntem in Africa, la 1 grad latitudine sudica, la peste 2000 de metri altitudine si 15 grade Celsius. Oamenii vand paturi masai de lana rosie si caciuli de lana. Hm!


Calatoria continua catre Masai Mara. Vreo 4 ore, dintre care una pe asfalt si trei pe drum de pamant, intr-o hurducaiala continua.

Masai Mara - pamantul patat (de copaci si umbre de nori) al masailor - este o rezervatie de 1500 km patrati vecina cu Serengeti al Tanzaniei, de unde primeste in fiecare an milioane de gazele, antilope, gnu si zebre. Toate animalele emblematice pentru Africa traiesc in Masai Mara. Iar noi eram acolo sa le vedem de aproape.




Nicio lectura, niciun reportaj, niciun film nu te pregateste pentru asta. Mergeam inca spre intrarea in rezervatie cand o turma de vreo 20 de girafe ne-a taiat calea. De toate dimensiunile, usor grabite, se miscau ca in slow-motion sub soarele african, pe fundalul savanei presarate de acacia. Am avut o senzatie de inceput de lume, coplesitoare, o bucurie invadatoare, care are nevoie de un scriitor mai talentat pentru a fi redata in cuvinte. Oricum, unul dintre momentele alea de bucurie totala.


In Kenya traiesc relativ in armonie multe triburi. Masaii nu sunt cei mai numerosi, dar sunt cei mai cunoscuti, pentru ca, in ciuda influentelor vietii "civilizate", si-au pastrat stilul de viata traditional. Viata lor nomada, ghidata de nevoile turmelor pe care le pastoresc, se intampla acum in sudul Kenyei si nordul Tanzaniei. Satele masai sunt raspandite in savana, cateva case de pamant, dintre care, de multe ori, una este scoala. De-a lungul drumului, semne simple de lemn indica "scoala elementara". Din cand in cand vedem departe oameni imbracati in rosu manand incet o turma de vite sau de capre catre undeva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu