sâmbătă, 29 martie 2014

Echinoctiu de primavara

Cum nu exista documente scrise, mai toate traditiile indigene din Anzi traiesc doar prin cei care le practica de generatii. Ritualurile sunt recreate intuitiv, cu credinta in insemnatatea lor si cu increderea ca sunt aproape asa cum se faceau odata.

Impreuna cu un grup de prieteni pasionati de cultura indigena, de Echinoctiu am recreat ritualul focului nou in Catequilla, situl arheologic pre-inca aflat pe linia Ecuatorului, pe care indigenii o stiau, iar savantii francezi au calculat-o gresit (celebrul monument La Mitad del Mundo, "Jumatatea lumii" calculata in 1736 sta la cateva sute de metri de Catequilla unde GPSul indica paralela 0° 0' 0").

Aproape de soare, fructe puse in spirala (semn de abundenta si diversitate), ganduri despre Pacha Mama si despre drumurile noastre si foc nou.
Se pare ca indigenii stingeau toate focurile cu o zi inainte de venirea Echinoctiului, iar in ritualul acesta aprindeau foc de la soare, un foc curat, lumina noua care le acompania gandurile si faptele in noul an.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu