marți, 26 aprilie 2011

Cenote Escondido - frumos, dar nu ca in Guatemala

E duminica, asa ca luam bicicletele si plecam la 5 km de sat, la cenote Escondido. Numele i se potriveste, cenota nu e nici macar marcata in Carretera. Trebuie sa stii de ea si sa te opresti din drum cand o vezi vizavi pe sora ei, cenota Cristal. In plus, din Carretera pana la Escondido, mai e un kilometru de mers prin jungla.



Ca mai toate locurile de pe aici, Escondido te incanta si te mira. Sub masca de snorkeling se afla 8 metri de apa perfect transparenta, pe al carei fund se vad bolovani uriasi, trunchiuri de copaci si pasaje obscure inspre alte cenote. Pesti negri, catifelati, de toate dimensiunile, se plimba incet de colo colo. Peste tot, percepi fotografii perfecte sau...tablouri. Cel putin asta vede Sergio, un artist mexican de varsta a doua, stabilit in Guatemala. Isi muta privirea in cautare de noi tablouri perfecte si povesteste despre un proiect de casa suspendata peste un iaz-acvariu, casa proiecta de el si, in parte, realizata.

Stam de vorba cu Sergio si prietenii lui: Ana si Alex. Afla de vacanta noastra prelungita in zona si ne someaza sa vedem Guatemala. Si Ana si Alex sunt guatemalezi, artisti, el, scriitor de carti despre cultura maya, ea, nu stim. Amandoi (si Sergio) sunt absolut indragostiti de tara lor. Daca ne place Escondido, sa o inmultim cu 25 si cam atat de frumoasa e o cenota faimoasa din Guatemala. Costa Rica e frumoasa, dar Guatemala e de zeci de ori mai frumoasa. Cuba e minunata si nu a primit puncte in minus fata de Guatemala. Si tot asa.

Locurile spectaculoase se povestesc mai repede decat le putem noi memora, lacul Atikal cu cele douasprezece sate care il inconjoara, cu o culoare albastra divina, care imbraca totul, raul Semuc Champey, o insiruire de cascade si piscine naturale, piramida maya de la Peten, alte situri maya, cea mai inalta piramida din lume, Mirador, mai inalta decat piramida lui Keops, dar inca pe jumatate ingropata in jungla guatemaleza.
Ana: Trebuie sa veniti, promiteti!
Alex: Daca veniti, dati un telefon si va fac un tur de doua saptamani!
Ana cere ceva de scris si descide o pagina noua in carnetelul bun-la-toate pe care il purtam dupa noi: pagina Guatemala. Contine: conturile lor de Facebook, numerele de mobil, adrese de email si cateva nume din cele insirate mai sus, de cautat pe Google pentru a ne lamuri cat de mult si neaparat trebuie vizitate.
Am mai intalnit oameni incantati de tara lor (nici Mexicul nu duce lipsa, ba dimpotriva), dar Ana si Alex sunt cei mai entuziasti si mai deschisi iubitori de tara din viata mea.

Imi pare bine ca i-am cunoscut, chiar si asa, pentru o ora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu