vineri, 1 aprilie 2011

Akumal, locul testoaselor

Akumal inseamna in maya locul testoaselor. Acum este o zona protejata. Din cele sase specii de testoase marine care au ramas in lume (trei familii au disparut), Akumalul are patru.
Centrul Ecologic Akumal le urmareste si le protejeaza. In fiecare an, au actiuni in care le captureaza, le iau probe de sange si le masoara. In mai, cand incep sa-si depuna ouale, le marcheaza cuiburile. Iar la 50-60 de zile, cand puii eclozeaza, tot noaptea, sunt acolo, sa se asigure ca micutii apuca drumul marii. Testoasele mici se ghideaza in primul lor drum dupa lumina lunii reflectata in apa, dar acum, cu atatea hoteluri luminate, se mai incurca si o iau in alte directii. Voluntarii Centrului Ecologic le urmaresc si le ajuta sa ajunga la mare.

Ne-am inscris voluntari la Centru. Pe 25 martie, la ora 1, ne-am prezentat la Akumal. Ce trebuie sa facem?
Pai, daca inoti bine, inoti ceva timp cu ele, 10-15 minute, ca sa prinda incredere si, la un moment dat, le prinzi: te scufunzi, pui ambele maini pe carapace, una deasupra gatului, una la coada si te ridici cu ele la suprafata. Ele se zbat, dau din aripioare, iti baga apa-n gura, dar, teoretic, nu pot scapa.

Daca nu inoti bine (ghici cine), stai in barca si incerci sa te faci util(a): faci fotografii, completezi tabele, inmanezi instrumente celor care lucreaza, dar, mai ales, te miri si te bucuri si te emotionezi.


Teddy a fost voluntarul numarul unu, cu mai multe recorduri inregistrate :) : a prins prima testoasa a zilei , cea mai mare testoasa a zilei (lungimea carapacei, 70 cm, latime, 60 cm) si doua testoase noi, nemarcate.


Suntem norocosi.

2 comentarii: