E un orasel colonial din sud-estul Cubei, cu case colorate si stradute ce urca si coboara colinele. E asezat frumos, intre Marea Caraibilor (plaja e la vreo 5 km de oras) si dealurile impadurite.
In Trinidad, am stat la o familie. De catva timp, in schimbul unui impozit platit statului, cubanezii pot face mici afaceri pe cont propriu. Impozitul pare cam piperat, dar una peste alta, pare ca merita.
Am stat intr-o casuta coloniala din orasul vechi, cu mai multe terase, gradina, holuri aerisite si camere care nu au geamuri ci doar spatii deschise catre afara si obloane in caz de uragan.
Am mancat bunatati de pe piata neagra. Gazda ne-a gatit langusta si file de peste proaspat, vandut ilegal de pescarii locului (nu sunt parte din ratie si nici nu se gasesc in magazine). O descoperire delicioasa a fost banana prajita, platano macho, o banana mai putin dulce folosita doar pentru gatit.
Mic dejunurile ne-au intors in timp: unt sarat, carne din conserva, o branza grasa mai dubioasa, ce parea facuta in casa. Totul insa asezonat cu multe fructe tropicale, din care am mancat in nestire.
Trinidad picoteste in timpul zilei, dar se trezeste noaptea. In piata centrala, in fiecare seara, se canta live muzica traditionala cubaneza, iar lumea danseaza si bea cocktailuri din pahare de plastic, asezata la mese sau pe treptele de langa biserica.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu