joi, 26 mai 2011

Casa Jaguarului

Na Bolom e exemplu clasic de "doua fete ale aceleiasi povesti".

Fata numarul unu:

Na Bolom, Casa Jaguarului, este atat de frumos incat doare. Zgaltaie. Te face sa-ti pui intrebari incomode si sa te gandesti "Incotro?".

Povestea e cam asa: in anii 40, un danez pasionat de arheologie, Franz Blom si sotia sa, o elvetianca Gertrudis Duby, dupa ceva ani de studiu (si indragosteala) in Mexico City, au sosit in jungla lacandona. Lacandonii sunt singurul trib necucerit de spanioli si datoreaza asta junglei milenare in care se adapostesc, jungla in care si astazi gasesti jaguari, ocelorti, serpi veninosi si tot felul de insecte ingrozitoare.

Fascinati de cultura si obiceiurile milenare pastrate pure de lacandoni, Franz si Gertrudis au ramas aproape de ei. Au cumparat o casa coloniala veche in San Cristobal si au facut din ea casa lor si centru de protectie a culturii lacandone. Au strans in casa lor, ca intr-un muzeu, obiecte si marturii are obiceiurilor tribului, au facut mii de fotografii, au scris carti care le descriu viata si credintele.
Au adoptat 7 copii lacandoni. Au promovat cultura lacandona. Si au facut din Na Bolom un centru care respira grija, respect, dorinta de a face bine.
Franz a murit in 1963, dar Gertrudis a trait 92 de ani, pana in anii 90.
Fundatia ramasa in urma lor sprijina satele lacandone din jungla, organizeaza tururi culturale acolo pentru turisti si studenti, are o biblioteca complexa pentru initiati, organizeaza expozitii si dezbateri, ajuta jungla plantand zeci de mii de puieti in fiecare an.




Fata numarul doi:

Jungla lacandona e bogata in petrol si uraniu. Statele Unite stiu asta de mult. Si pentru ca jungla e un teritoriu protejat, au gasit o alta metoda, mai inteligenta, de a se infiltra: au trimis un arheolog dedicat cauzei lor sa culeaga date despre indigeni si despre jungla. Pentru asta, l-au transformat in protectorul indigenilor. Au facut un muzeu si centru cultural fatada, sub protectia caruia se pot trimite in zona tot felul de specialisti.

Se pare ca prietenia incercata multi ani e singurul mod in care poti intra in jungla lacandona. Mai mult, se pare ca pentru acces real, trebuie sa te casatoresti cu lacandoni si ca si Franz si Getrudis aveau parteneri in trib. Dupa moartea lor, celor 7 copii adoptati nu le-a ramas nimic. Totul e acum proprietatea unei fundatii cu obiective obscure, prin care se fataie tot anul specialisti americani (nu doar in civilizatie maya).

Asadar, Na Bolom este un avanpost american. Casatoria-inspiratie dintre Franz si Getrude e o gluma. Nimeni nu e protejat.

Eu aleg sa cred prima fata a povestii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu