miercuri, 18 mai 2011

El Pajaro Negro

El Pajaro Negro e un magazin de "leacuri" din orasul Palenque. Cel mai nebun loc in care am fost. Ideea lui Mack.

Aici, o paranteza despre Mack. L-am intalnit la Tulum. Mare amator de muzica tiganeasca, a descoperit cu entuziasm ca suntem din Romania. L-am reintalnit la Panchan si, pentru ca el calatorea singur, am petrecut impreuna toate cele trei zile cat am stat aici. Mack e din San Francisco, crescut in Texas, trait in Amsterdam si Berlin, licentiat in literatura americana si istorie maya. O enciclopedie ambulanta in materie de civilizatie maya, civilizatii indigene mexicane, religii sincretice. Si interesat de tot felul de ciudatenii, de unde si vizita cu pricina.


Asadar, intram in El Pajaro Negro, care la strada e un magazin de leacuri naturiste. In spate insa, ne pierdem printre rafturi cu spray-uri si sapunuri cu puteri magice, cu blesteme la borcan, papusi protectoare, sfinti mai mult sau mai putin catolici dar precis mexicani, alifii, potiuni, lumanari, betisoare, esente, radacini, pietricele, praf de aur, prafuri facatoare de minuni, scoici, ochi de nu-stiu-ce, etc.



Din meniu: sapun care aduce clienti si bani, sapun pentru fericire in casa si armonie in cuplu, spray contra invidiei, lumanare "moarte dusmanilor", spray care face dintr-un barbat un super-barbat (macho), spray pentru amor, statueta El Niño Doctor Jesus (Isus copil imbracat in halat alb, care vindeca bolile), statueta cu Santa Muerte (o figura importanta in religia mexicana, care primeste cereri de protectie, dragoste, bani, dar si cereri rau intentionate; Santa Muerte are radacini in cultul mortilor din cultura prehispanica si este respinsa de biserica catolica), papusele care protejeaza impotriva tradarii in cuplu, sapunuri pentru 7 bai sfinte, si asa mai departe.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu