sâmbătă, 7 mai 2011

Panchan

Panchan inseamna in maya, raiul pe pamant.

Si asta si pare a fi: 7 hectare de jungla langa ruinele din Palenque, in care a crescut in ultimii ani un fel de satuc de vacanta: cabanute grupate pe diverse loturi, doua restaurante, cateva baruri, spalatorie. Si intre ele, suprafete mari de jungla cu arbori uriasi, palmieri, banani, flori, pasari, maimute, soparle, nenumarate insecte.




Locul are o istorie interesanta. Don Moises, arheolog si unul dintre primii ghizi ai ruinelor din Palenque (descoperite ingropate de jungla in 1952), s-a hotarat la un moment dat sa traiasca aici. A cumparat 7 hectare de jungla aproape de ruine si s-a mutat aici, intr-o cabana.

Gazda noastra, Marguerita, o mexicanca de vreo 55 de ani, are, poate dupa Don Moises, cel mai important rol in deschiderea Panchan-ului catre public. Povestea apartine Margueritei si ne-a fost spusa la ceas de seara, intr-un puseu de vorba, pe treptele casei ei.

Ea si sotul ei, Ed, au ajuns aici pe la mijlocul anilor 90. Ea si Ed traisera in Texas multi ani, iar lui Ed, care era doctorand in Botanica si in Chimie, ii intrase in cap ca vrea sa traiasca in jungla, sa-si cumpere un lot undeva in Guatemala sau poate in Chiapas (la granita). Doi ani la rand au facut concedii in zona, pana au ajuns la Panchan, la Don Moises, care le-a vandut un hectar din raiul lui. Cu 10.000 de dolari, plus 2000, cat i-a costat constructia unei cabane.

In anii urmatori, i-au vizitat prieteni care le-au sugerat sa construiasca cateva cabanute pentru turisti. Au facut trei, au avut succes. Ed nu era de acord, el venise in Panchan pentru liniste, sa-si ingrijeasca copacii si sa priveasca pasarile. Dar Margueritei ii placeau afacerile. Si au mai contruit cateva. In 2001, au fost recomandati in Rough Guides si, de atunci, oamenii tot vin. Au cerut restaurant, Marguerita a vorbit cu Don Moises si au facut restaurantul Don Mucho (adica Domnul Mult, numit asa in cinstea lui Don Moises, care are 11 copii). Apoi a fost nevoie de spalatorie, apoi de agentie de turism, si inca un restaurant si un bar, si tot asa. Acum Las Cabañas de Marguetita y Ed inseamna cateva cabanute si multe camere grupate in 3 case mari. Toti copiii lui Don Moises au venit in Panchan sa faca afaceri. In afara de ei, in Panchan e doar Marguerita (Ed a murit acum trei ani, era mult mai in varsta decat ea) si un american care si-a cumparat de curand un lot mai mic.


Intrarea in camera noastra si ce vedeam pe geam

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu