sâmbătă, 28 mai 2011

Para todo mal, mezcal. Para todo bien, tambien.

Adica, "La rau, mezcal. La bine, de asemenea."

Oaxaca este locul de nastere al mezcalului, bautura semnatura a Mexicului, alaturi de tequila. Iar (autoproclamata) capitala mondiala a mezcalului este Matatlan, un sat la vreo 30-40 km de Oaxaca.


In Matatlan, toata lumea se ocupa cu fabricarea mezcalului. Campurile de maguey si agave inconjoara satul si de la intrare intalnesti fabricutele artizanale, butoaiele, cuptoarele si alambicurile. Cand te apropii, oricine e bucuros sa iti povesteasca procesul de fabricatie si sa te invite sa gusti mezcalul proaspat, transparent si caldut, care curge din alambic.




Dupa Matatlan, am facut un tur prin alte sate din jurul Oaxacai. In total, sapte curse in taxiurile colectivo, taxiuri care iau cate cinci persoane (doua langa sofer!) pentru un pret comparabil cu biletul de autobuz (2-3 pesos mai scump). Pe o bucata de 3 km, noi am fost cei doi pasageri de langa sofer :)


Intr-unul dintre "taxiuri", am vorbit cu o batrana care nu intelegea ca exista tari (Romania, in cazul de fata) mai departe de Statele Unite. Da, Romania nu e in Statele Unite? Europa?! Traversam oceanul?! Aha! Oricum, baiatul ei a plecat in Statele Unite cu viza...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu