Tribul chiapa a venit demult in valea raului asta. Si s-a asezat in jurul celui mai mare si mai batran copac din vale. De-a lungul anilor, putinele casute au devenit sat, si, in centrul lui, copacul a continuat sa imbatraneasca, sa dea umbra, sa dea bumbac si sa serveasca ca loc de ceremonie. Regulat, oamenii locului veneau sa imbratiseze copacul sacru pentru a-si lua de la el energie.
Intr-o zi, in vale au ajuns cateva sute de oameni, pe cai, imbracati in armuri lucitoare. Oamenii locului au luptat pentru satul lor, dar, in final, au cedat. Nu toti, multi au preferat ca, inainte sa-si vada satul cucerit, sa se arunce de la inaltime in rau si sa moara.
Dupa oamenii in armuri, au venit oameni imbracati in robe peste care atarna cate o cruce. Au intrat si ei in satul chiapa si au gasit in inima lui copacul sfant. Si in fata lui au cladit un foisor in forma coroanei regilor in numele carora au venit aici. Au facut foisorul frumos, intr-un stil invatat acasa.
Si asa, de aproape 500 de ani, copacul sfant al indigenilor traieste langa foisorul de forma coroanei regilor catolici ai Spaniei.
Pochota este copacul sacru al indigenilor. Primavara, din el se culeg bulgarasi bejulii asemanatori, ca textura, bumbacului.
Foisorul din Chiapa de Corzo, construit in 1562 este singurul edificiu in stil mudejar din America Latina.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu