vineri, 20 mai 2011

Marsul tacerii

Coloane de oameni cu fata acoperita de masti negre umplu Piata Catedralei din San Cristobal. Toata ziua, masinile care i-au adus din satele lor, au blocat circulatia in oras.


In piata plina acum de mii de oameni in costume traditionale, diferite, in functie de satul de unde vin, purtand masca neagra semnul EZLN (Ejercito Zapatista de Liberation National - Armata Zapatista de Eliberare Nationala) nu se aude insa nimic. Doar zgomotul statiilor de receptie ale coordonatorilor de coloana.



Poarta pancarte cu "Stop razboiului lui Calderon! Nu mai vrem sange! Suntem satui!" (Calderon este actualul presedinte mexican, care a pornit razboiul impotriva traficului de droguri, starnind intre carteluri lupte care afecteaza viata mexicanilor de cativa ani incoace). 
 

Timp de cateva ore s-au strans in ordine si intr-o liniste totala, apasatoare, parca nepotrivita cu multimea lor. Apoi, au asteptat in liniste sa le vorbeasca cineva. Li s-a vorbit despre razboiul impotriva drogurilor, despre cum ii afecteaza pe cei nevinovati, despre cum mor oameni degeaba, despre cum saracesc comunitati.


La final, au plecat in liniste, asa cum au venit.

Mitingul, organizat dupa 9 ani de tacere, pe 9 mai, a strans 9000 de oameni. Dupa Elvira (Elvira va avea postul ei separat :), asta e semn ca "afortunadamente, la lucha continua", caci zapatistii nu fac nimic la intamplare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu