marți, 10 mai 2011

Palenque


Ruinele din Palenque sunt un musai al calatoriilor in Mexic. Cel mai frumos oras maya din perioada clasica (anii 600-800 d.C.) a fost descoperit ingropat de jungla in 1952.

Deocamdata s-au recuperat cam 5 procente din oras, restul de 95 stau inca acoperite de vegetatie. Ceea ce par dealuri ce inconjoara ruinele sunt, de fapt, temple, piramide si case din orasul vechi, napadite de copaci si liane.

Palenque a fost orasul si celui mai important rege maya, Pakal, al carui mormant se afla la 25 de metri adancime in piramida ce il celebreaza. Sarcofagul urias, de 4 pe 2 metri, pastreaza intact conservate scene din viata lui si din viata orasului.


In Palat, vedem urmele camerelor familiei regale, ale bucatariei si toaletelor (aveau fose septice, nu poluau raurile din jur), ale curtii in care primeau conducatori ai altor orase dar si ale curtii in care primeau conducatori ai oraselor cucerite, cu basoleriefuri care descriu tratamentul umilitor pe care li-l aplicau. Bineinteles, observator astronomic si apeduct.


Intr-un alt sector, patru temple marginesc o piata centrala: Templul Soarelui, al Lunii, al Apei si al Porumbului, ele 4 elemente esentiale ale vietii maya.

Dupa ruine, Geronimo, ghidul nostru, ne tenteaza cu un traseu in jungla. Printre radacinile copacilor se vad ziduri de morminte, temple, case. Dar natura a ocupat totul. Arbori de cacao, copacii de bronz (numele in maya nu l-am retinut), orhidee, liane, plante care cresc parazite in alti copaci... In ora petrecuta pe poteci, am vazut tucani zburand din copac in copac, un tapir amusinand dupa furnici, musuroaie de termite si o familie mare de maimute urlatoare, care isi faceau siesta la inaltime.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu