miercuri, 16 martie 2011

Fiesta Maya

Fiesta Maya tine doua saptamani, asa ca am mai vizitat festivitatile in diverse seri. Intr-una din ele am auzit muzica pe drum. Am intrat pe o alee ingusta, la capatul careia un grup de oameni privea intr-o curte. In curte, muzica tare, dansatori in costume populare, dansatori alipiti spontan "profesionistilor", gratar (da!) si spectatori. Un barbat in varsta vine catre noi sa ne invita in curte sa dansam. Aflam ca obiceiul este ca, in timpul fiestei, dansatorii sa viziteze casele din comunitate, iar gazdele ofera tuturor bautura si mancare. Ne intimidam si refuzam politicos.

La un moment dat muzica se opreste. Dansatorii se incoloneaza si ies din curte. Se duc catre biserica maya. Putem sa-i urmam? Da, dar sa nu le facem poze.
Maya cred ca fotografiile le fura sufletul. In locurile mai traditionale, este o mare ofensa sa fotografiezi pe cineva fara sa ii ceri voie. Si este absolut interzis sa faci fotografii in biserica, caci asa furi sufletul sfintilor. Aici, in Yucatanul turistic, se mai trec cu vederea credintele vechi. In timpul fiestei, avem voie sa fotografiem. Sunt stricti doar in ce priveste biserica.

Dansatorii intra in biserica si vreau sa intru si eu. Aflu ca, pentru a intra, trebuie sa imi las slapii la usa, sa cumpar o lumanare, sa o aprind si, in timpul petrecut inauntru, sa stau in genunchi.
Biserica maya este un amestec de credinta catolica si ritualuri antice. Se pare ca maya au fost convertiti usor la catolicism pentru ca multe dintre simbolurile acestuia li se pareau apropiate de ale lor: aveau un simbol religios asemanator crucii, sfintii protectori pareau asemanatori zeilor, credeau in cer si in "lumea de dedesubt" (in plus, cand spaniolii au ajuns in Mexic si America Centrala, civilizatia maya era deja in decadere).


In Tulum, biserica maya are 4 pereti, podea de ciment si acoperis de stuf (se vede in fundalul fotografiei). Altarul e separat de restul bisericii de un perete subtire, in centrul caruia se afla un gol. Intri prin el si descoperi masa lunga (aproape cat toata latimea bisericii) pe care ard lumanarile. In spatele ei, se afla o alta, pe care sunt aliniate icoane de sfinti, acoperite partial cu servete, perdele si alte decoratiuni. Intr-un colt, o gramada mare de banane; probabil ca biserica serveste temporar si ca depozit.

Cand dansatorii intra in biserica, tobosarul care ii insoteste in periplul prin sat, ramane in prima camera, continuand sa bata in toba. Dansatorii intra, aprind lumanari si inconjoara mesele, onorand icoanele sfintilor. Cand ies, tobosarul ii urmeaza si in biserica se lasa o tacere adanca. Oamenii intra desculti, aprind lumanari si se lasa in genunchi, rugandu-se.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu